RC003A0 + serva, programování

UL16-A02, UL16-A03, RC002A0, RC003A0, SD05A02, MSD1A1, TRD1A1
spok123
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 15. Apríla 2020, 08:17

RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa spok123 »

Hezký den. Mám několik dotazů.

1. Mám serva SG-90 a chci se zeptat zda je možno připojit dvě paralelně na modul, zda to utáhne, nebo je potřeba to řešit jinak. Mám v plánu užít pro každou závoru samostatné servo.

2. Programování. Jak nastavit pomocí MM, která "vyhýbka" má modul ovládat jsem pochopil, ale jedná se mi zápis ostatních hodnot co CV,
jestli stačí být na MM přepnutý na příslušenství (se zvolenou správnou "výhybkou") a zaslat na dané CV hodnotu ?
Nebo je potřeba programovat na zadané adrese stějně jako lokomotivu.

Omlouvám se za tyto dotazy, ale jsem v oblasti digitálu na "začátku" a všechno se tak nějak za běhu učím.

Díky moc za pomoc.

Jirka

PeLi
Administrátor
Príspevky: 79
Dátum registrácie: 24. Februára 2020, 08:20

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa PeLi »

Myslím, že dve servá SG-90 to neutiahne. Modul má vratnú poistku a tá zabráni preťaženiu. Treba to vyskúšať. Osobne odporúčam mikro-servá 2,5g až 4,5g (napríklad https://digitrains.eu/sk/nahradne-diely ... p0043.html)

CV sa nastavujú na programovacej koľaji, takže tam je jedno aká je nastavená adresa lokomotívy, alebo číslo výhybky na MultiMouse. Režim programovania musí byť nastavený na CV. https://www.roco.cc/uploads/documents/p ... aus_sl.pdf odsek 2.3

Používateľov profilový obrázok
HO Dušan
Príspevky: 9
Dátum registrácie: 23. Marca 2020, 22:46

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa HO Dušan »

TO Jirka
Servo má na konektoru vývody: data,+,-. Servo je trvale napájeno z modulu a napájení je dimenzované i na dvě serva Sg90-9g co uvádíš a data to zvládne v pohodě také. Přikládám foto z mého stolového bastlení a programování kde jsem modul zkoušel.
přejezd.jpg
přejezd.jpg (189.99 KiB) 1779 zobrazení
HO Dušan

modelarlukas
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 27. Decembra 2020, 22:06

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa modelarlukas »

Tak jsem si taky pořídil tuhle elektronickou hračku a musím uznat je to paráda. Ale velký nedostatek pro ostatní modeláže, kteří nedisponují digitálem. A tak nelze nastavit analogově jak svit diod tak hlasitost repro. Proto to budu muset použít zesilovače. Sám mám modul napojen na opakovač. Releé s nastavitelným časem sepnutí, délkou sepnutí relé. Ale jak to udělat zbastlit jak nastavit vyšší svit leddiod a jak nastavit vyšší hlasitost? Toť otázka.
Modelář praštěný kolejnicí

simon-cz
Príspevky: 8
Dátum registrácie: 24. Januára 2021, 13:52

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa simon-cz »

Mam prosbicku k vyrobci k tomuto modulu zeleznicniho prejezdu.
1.Co to je za typ konektoru, ktery je pro vystupy na LED-ky? (jedna se me o protikus)
2.Mam vystrazniky od p.Nemecka ktere chci pouzit, kde na starsich typech techto vystrazniku jsou ke kazde LED predradne odpory a vse zapojeno ze spolecnou anodou. Prepokladam, ze v modulu PELI uz tyto predradne odpory jsou, nebo ne? V navodu jsem tuto informaci nenasel.
Dekuji.

PeLi
Administrátor
Príspevky: 79
Dátum registrácie: 24. Februára 2020, 08:20

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa PeLi »

1.Co to je za typ konektoru, ktery je pro vystupy na LED-ky? (jedna se me o protikus)
Protikus je napríklad: https://www.tme.eu/sk/details/zl210-4p/ ... 02-1-4-3b/
2.Mam vystrazniky od p.Nemecka ktere chci pouzit, kde na starsich typech techto vystrazniku jsou ke kazde LED predradne odpory a vse zapojeno ze spolecnou anodou. Prepokladam, ze v modulu PELI uz tyto predradne odpory jsou, nebo ne? V navodu jsem tuto informaci nenasel.
Predradné rezistory tam sú 2k2 pre červené LED a 4k7 pre bielu LED. http://videopeli.szm.com/subory/zelezni ... ica004.htm

simon-cz
Príspevky: 8
Dátum registrácie: 24. Januára 2021, 13:52

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa simon-cz »

Mam jeste dotaz k tomuto modulu, lze u tohoto modulu nastavit rezim spousteni zavor a nechat trvale zapnuty vystrazny zvuk? Takhle to bezne funfuje na CD. Diky.

PeLi
Administrátor
Príspevky: 79
Dátum registrácie: 24. Februára 2020, 08:20

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa PeLi »

Mam jeste dotaz k tomuto modulu, lze u tohoto modulu nastavit rezim spousteni zavor a nechat trvale zapnuty vystrazny zvuk? Takhle to bezne funfuje na CD.
Tento modul sa nedá takto nakonfigurovať. Tu na Slovensku neviem o takomto železničnom priecestí.
Samozrejme je to možné upraviť v ďalšej verzii.

simon-cz
Príspevky: 8
Dátum registrácie: 24. Januára 2021, 13:52

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa simon-cz »

... a neda se nastavit v rezimu ptrednastavene konfigurace CV8/202/ aktivaci vystupu na servo zmenou CV531,532,533 ?

simon-cz
Príspevky: 8
Dátum registrácie: 24. Januára 2021, 13:52

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa simon-cz »

PeLi napísal:
8. Februára 2021, 15:55
Mam jeste dotaz k tomuto modulu, lze u tohoto modulu nastavit rezim spousteni zavor a nechat trvale zapnuty vystrazny zvuk? Takhle to bezne funfuje na CD.
Tento modul sa nedá takto nakonfigurovať. Tu na Slovensku neviem o takomto železničnom priecestí.
Samozrejme je to možné upraviť v ďalšej verzii.
Lze do tohoto modulu nahrat novejsi jiz upravenou verzi?
Diky za odpoved.

PeLi
Administrátor
Príspevky: 79
Dátum registrácie: 24. Februára 2020, 08:20

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa PeLi »

Lze do tohoto modulu nahrat novejsi jiz upravenou verzi?
Na RC003A0 už nebudú robené zmeny a nová verzia modulu RC004A0 je navrhnutá s iným procesorom, preto sa nedá nahrať nový firmware do verzie RC003A0.
Momentálne ešte neviem, kedy sa podarí dokončiť novú verziu, lebo je veľký problém s dodávkami súčiastok.

simon-cz
Príspevky: 8
Dátum registrácie: 24. Januára 2021, 13:52

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa simon-cz »

PeLi napísal:
28. Februára 2021, 09:25
Lze do tohoto modulu nahrat novejsi jiz upravenou verzi?
Na RC003A0 už nebudú robené zmeny a nová verzia modulu RC004A0 je navrhnutá s iným procesorom, preto sa nedá nahrať nový firmware do verzie RC003A0.
Momentálne ešte neviem, kedy sa podarí dokončiť novú verziu, lebo je veľký problém s dodávkami súčiastok.
Tak to asi radeji nastavim modul do rezimu trvale zapnuty vystrazny zvuk a zavory ovladat jinak a nebo modul prodat a koupit jinej, ktery bude vyhovovat simulaci zeleznicnich prejezdu v Cesku.

simon-cz
Príspevky: 8
Dátum registrácie: 24. Januára 2021, 13:52

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa simon-cz »

Jeste dotaz prosim na vyrobce, pokud mam tedy nastavenou prednastavenou konfiguraci napr.CV8=202, jin nelze jednotlive jine CV nijak nastavovat?
Dekuji.

matejkocis
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 30. Marca 2021, 21:28

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa matejkocis »

Dobrý deň mám pár otázok:
Firma Němeček pripravuje priecestné zabezpečovacie zariadenie AŽD71 aj so závorami
https://www.navestidla.cz/news/prejezdo ... ory-azd71/
a odporúča k tomu Servopohon 970
https://www.navestidla.cz/news/a970-servopohon/

Plánujem kúpu 4ks aby som mohol zostaviť viackoľajové priecestie chránené 4 závorami (2 závory z každej strany priecestia).
Rád by som sa opýtal, či je možné na jeden ovládací modul zapojiť 2 servá tohto druhu.
Ak použijem 2 ovládacie moduly, či je možné nastaviť na jednom module oneskorenie otvárania závor.

Na reálnom priecestí sa po prejdení závor najprv zdvihnú 2 závory na kríž a po chvíľke sa zdvihnú zvyšné dve závory - prikladám odkaz na video ako by som to rád osadil
https://www.youtube.com/watch?v=fCYC9DjsXsY

PeLi
Administrátor
Príspevky: 79
Dátum registrácie: 24. Februára 2020, 08:20

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa PeLi »

Rád by som sa opýtal, či je možné na jeden ovládací modul zapojiť 2 servá tohto druhu.
Záleží na použitých servách a hlavne na ich odbere prúdu - treba si to vyskúšať s konkrétnymi servami. Ak príde k preťaženiu, tak zareaguje vratná poistka poprípade ochrana v 5V stabilizátore.

Ak použijem 2 ovládacie moduly, či je možné nastaviť na jednom module oneskorenie otvárania závor.
Je možné nastaviť oneskorenie zatvorenia závor CV531 a oneskorenie otvorenia závor CV524 (tabuľka 2 v návode)


:arrow: pár informácií je tu: Riadiaci modul pre železničné priecestie

Němeček
Príspevky: 5
Dátum registrácie: 31. Decembra 2020, 11:43

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa Němeček »

Dobrý den

Modul přejezdu bez problémů dokáže ovládat dva servopohony 970 (servo HK15178) najednou. Serva je nutné připojit k sobě paralelně podle barev vodičů. Pohybují se pak "jako jedno"
4 servopohony jsem netestoval. Obávám se že už to nebude možné.

Václav
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 28. Mája 2021, 12:48

Riadiaci modul pre železničné priecestie,Verzia 3.1

Príspevok od používateľa Václav »

potřebuji poradit s připojením dvou serv "EMAX ES 9251 II"k modulu žel.přejezdu verze 3.1.
Při zapojení jedno servo funguje ale jak připojím druhé servo tak se serva nepohnou.
Protože v návodu nejsou udaná výstupní data pro serva,tak neví jestli to nevyžaduje nějaké jiné servo ( analogové, nebo nízkonapěťové ?)
Předem děkuji za každou dobrou radu.
Václav

PeLi
Administrátor
Príspevky: 79
Dátum registrácie: 24. Februára 2020, 08:20

Re: Riadiaci modul pre železničné priecestie,Verzia 3.1

Príspevok od používateľa PeLi »

potřebuji poradit s připojením dvou serv "EMAX ES 9251 II"k modulu žel.přejezdu verze 3.1.
Při zapojení jedno servo funguje ale jak připojím druhé servo tak se serva nepohnou.
NA 99% to bude spôsobené prúdovým preťažením dekodéra. Sú 3 možnosti:
1: použiť servá s menším odberom
2: použiť externé napájanie serva
3: použiť jedno servo s mechanickým prepojením jednotlivých závor

Václav
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 28. Mája 2021, 12:48

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa Václav »

Dobrý den,
serva jsem dle doporučení koupil serva EMAX ES9051 ale stejně nejdou obě najednou.
Druhá možnost externí napájení by bylo dobré ale nevík jak tyto serva externě napájet,je na to nějaky spliter neboněco podobného?
Třetí možnost vylučuji,
Jenom dejte tip na externí napájení,nerad bych serva zbytečně vyhodil,zdají se být dobré.
Velice děkuji,
Václav

Václav
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 28. Mája 2021, 12:48

Re: RC003A0 + serva, programování

Príspevok od používateľa Václav »

Dobrý den,
tak jsem modul železničního přejezdu osadil analogovýma serva a fungují obě.Nastal však problém protože je příliš velký úhel rozsahu serva,cca 120°,dá se model nějak přenastavit na 90°úhel otevírání a zavírání závor?
Velice děkuji
Václav

Napísať odpoveď