RC003A0 + optosnimače

UL16-A02, UL16-A03, RC002A0, RC003A0, SD05A02, MSD1A1, TRD1A1
Andreas

RC003A0 + optosnimače

Príspevok od používateľa Andreas »

mám otázku ohľadom Riadiaceho modulu pre železničné priecestie v3.0.
Funkčné všetko ide s modulom spokojnosť, ale mám optosnímače použité na spínanie (zapojené podľa návodu), avšak po zapojení všetkých snímačov (G G S) modul nie je uvedený do výstrahy zopnutím kontaktov G1 alebo G2, kontakt S funguje bez problémov. Po odpojení jedného z optosnímačov na kontakt G, druhy G snímač zrazu funguje a modul je uvedený do výstrahy. Priamym prepojením (napr. krátkym drôtom) výstupu minus a vstupu-kontaktu G1 alebo G2 začne výstraha bez problémov.

Napadá mi ako problém buď že snímače majú veľkú záťaž na modul a tým pádom optosnímač nemá potrebný prúd/napätie na zopnutie (avšak LED na signálizáciu zopnutia svieti), alebo je do optosnímača poslané dostatočné napätie/prúd ale naspäť sa už toľko nevráti do modulu. Na multimetri mi ukazovalo (po zopnutí snímača) na kontakte G priamo na module cca 2,24V a do optosnímaču bolo poslaných cca 3,9-4,8V. či optosnímače toľlko energie zoberú alebo sa to stratí v kábli to už neviem. Prúdové zaťaženie modulu píšete, že je do 0,2 mA, optosnímač mal namerané 0,1mA, prúd nekolísal.

Optosnímače mám použité tieto na 5V :https://arduino-shop.cz/arduino/1142-ar ... sezor.html

PeLi
Administrátor
Príspevky: 79
Dátum registrácie: 24. Februára 2020, 08:20

Re: RC003A0 + optosnimače

Príspevok od používateľa PeLi »

Predpokladám, že optosnímače sú napájané priamo z modulu RC003A0. Problém bude pravdepodobne v tom, že optosnímače nemajú výstup s otvoreným kolektorom, preto sa môžu navzájom ovplyvňovať. Vami uvedené optosnímače nepoznám. Ako prvé skúste dať medzi výstup každého optosnímača a "G" akúkoľvek diódu v závernom smere.
príklad
príklad
optoS.png (653 Bajtov) 1250 zobrazení

Andreas

Re: RC003A0 + optosnimače

Príspevok od používateľa Andreas »

Vyskúšal som dať tie diody a pomohlo to, už sa snímače neovplivňujú a spínanie výstrahy funguje ako má. Vďaka moc

spok123
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 15. Apríla 2020, 08:17

Re: RC003A0 + napájanie

Príspevok od používateľa spok123 »

Hezký den. Mám dotaz ohledně připojení RC003A0 na z21 start. Jestli funguje bez problémů. V návodu je stanoveno max. napájení z DCC na 18V, ale při měření napětí v kolejích mám cca 18,3V. Tak jestli s tím není problém. Verze z21 start neumí regulovat napětí.
Díky za odpověď.

PeLi
Administrátor
Príspevky: 79
Dátum registrácie: 24. Februára 2020, 08:20

Re: RC003A0 + napájanie

Príspevok od používateľa PeLi »

Modul je dimenzovaný na 25V. Je však vhodné používať nižšie napájacie napätie, aby sa znížili tepelné straty na stabilizátore napätia, ktorý sa zohreje pri zaťažení servom.

spok123
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 15. Apríla 2020, 08:17

Re: RC003A0 + napájanie

Príspevok od používateľa spok123 »

Super, děkuji za odpověď. Zdroj budu měnit za výkonnějíš i menším napětím. Ale na prvotní testování se tak nemusím bát.
Díky.

FildaK

Re: RC003A0 + optosnimače

Príspevok od používateľa FildaK »

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je možné ovládat přejezd přes dva opto snímače, které budou zapojeny do stejného G/S vstupu (přejezd má dvě kleje)?

luda2
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 21. Januára 2021, 14:54

Re: RC003A0 + optosnimače

Príspevok od používateľa luda2 »

Dobrý večer, jak lze nastavit dekodér do továrního nastavení. Přes Roco nelze momentálně změnit ani cv1 a mám problém i s optosnimači. Nereaguji

PeLi
Administrátor
Príspevky: 79
Dátum registrácie: 24. Februára 2020, 08:20

Re: RC003A0 + optosnimače

Príspevok od používateľa PeLi »

chtěl bych se zeptat, jestli je možné ovládat přejezd přes dva opto snímače, které budou zapojeny do stejného G/S vstupu (přejezd má dvě kleje)?
Ano, je to možné. Treba výstupy zo snímačov oddeliť diódou. Nákres je o pár príspevkov hore.

PeLi
Administrátor
Príspevky: 79
Dátum registrácie: 24. Februára 2020, 08:20

Re: RC003A0 + optosnimače

Príspevok od používateľa PeLi »

Dobrý večer, jak lze nastavit dekodér do továrního nastavení. Přes Roco nelze momentálně změnit ani cv1 a mám problém i s optosnimači. Nereaguji
Reset sa prevedie zápisom hodnoty 201 až 206 do CV520 (CV8).

Napísať odpoveď